stratégiai terv

Statégiai tervezés fogalma

stratégiai tervezés fogalma
Szerző Sipos Ottó

Stratégiai tervezés alatt a hosszú távú célok és azok elérésének terveit értjük egy szervezet vagy vállalkozás számára. A folyamat magában foglalja a külső és belső környezetünk analízisét, az erőforrások kiértékelését, és a kritikus sikerfaktorok meghatározását. Központi eleme a jövőkép kialakítása, ahol meghatározzuk, hogy hol szeretnénk, hogy szervezetünk álljon egy, öt vagy akár tíz év múlva.

A stratégiai tervezés a vállalkozás vezetése által végzett tevékenység, amely meghatározza szervezet legfontosabb céljait, valamint azokat a stratégiákat és forrásokat, amelyek elérésükhöz szükségesek. Ennek jelentősége abban rejlik, hogy biztosítja hosszú távú sikerünket a változó gazdasági és piaci környezetben.

Az átfogó stratégia megalkotásakor a legfontosabb, hogy reálisak maradjunk céljainkat és eszközeinket illetően, figyelembe véve a piaci körülményeket és az iparági trendeket.

Ehhez elemzéseket végzünk, amelyek segítségével felmérjük, hogy milyen lehetőségek és fenyegetések érinthetik szervezetünket. Az információk fényében stratégiai alternatívákat dolgozunk ki, hogy rugalmasak maradhassunk a változásokhoz való alkalmazkodáskor.

A stratégiai tervezés nem egy egyszeri esemény, hanem folyamatos folyamat, amely során rendszeresen felülvizsgáljuk és finomítjuk stratégiánkat. Ezzel biztosítjuk, hogy a terveink összhangban legyenek a külvilág változásaival, és képesek legyünk időben reagálni a környezetünkben felmerülő kihívásokra.

strategiai-tervet-kesztenel

Kapcsolódó tartalom: A stratégiai és taktikai terv közötti különbség

AI képzés - Prompt engineering kezdőknek

A szerzőről

Sipos Ottó

Sipos Ottó a Clear Online és a csaladapa.hu alapítója.
Tudásportálok üzleti, termék és tartalomfejlesztési vezetője.
Digitális marketing szakértő
A Clear Online képzésein 15 éves online vállalkozási tapasztalatát osztja meg veled.