prompt engineering

Gondolati ellenőrzés prompt minta ChatGPT-hez

Beszéltünk már arról, hogyan tudod rávenni csupán néhány szó segítségével a ChatGPT-t, hogy felvegyen és eljátsszon valamilyen szerepet, hogyan vegye figyelembe, hogy kinek a számára mondja a mondandóját, ki a közönsége. A gondolati ellenőrzés prompt mintával most az a tervünk, hogy kérdezzen vissza, bontsa részkérdésekre a feltett kérdésünket, hogy aztán a válaszunk függvényében tudjon nekünk még jobban segíteni.

Azért tesszük mindezt, mert a generatív mesterséges intelligencia nagy nyelvi modellek egyik érdekes tulajdonsága, hogy jobb válaszokat adnak egy általános, összetett kérdésre, problémára, ha azokat előbb részkérdésekre, részproblémákra bontják, és a rájuk adott válaszokat összegzik.

A gondolati ellenőrzés prompt minta egy olyan általánosan használható chatGPT prompt, amivel a nagy nyelvi modellt rábírjuk, hogy a feltett kérdést bontsa részkérdésekre, majd a válaszokat összegezze.

A jobb megértés kedvéért kezdjük el a példák sorát, amiből jól érthetően kibontakozik ennek a prompt mintának a használata.

1. példa gondolati ellenőrzés prompt minta használatára – recept hétvégi süteményhez

Milyen süteményt süssek a hétvégén?

A gondolati ellenőrzés prompt minta hatására erre a teljesen általános, hétköznapi kérdésre a ChatGPT négy részkérdést fogalmaz meg a videóban, majd a kérdések megválaszolását követően előáll egy recepttel.

2. példa – ajándék ötlet karácsonyra

Hogyan készítsek ajándékot karácsonyra házilag?

A videó második példájában karácsonyi ajándék ötletet kérünk a ChatGPT-től, amit néhány pontosító kérdést követően tesz meg.

3. példa – hangyák a kertben

Mennyi hangya van a kertben?

A videóban látható harmadik példában azt vizsgáljuk, hogy a gondolati ellenőrzés prompt mintát követően mit kezd a ChatGPT azzal a helyzettel, ha a kertünkben lévő hangyák számát kell megbecsülnie.

Milyen fontosnak tartott részkérdéseket tesz fel, és hogyan indokolja ezt figyelembe véve, hogy mennyi hangya élhet a kertünkben.

A gondolati ellenőrzés prompt minta általános formátuma

Ha kérdezek valamit, kövesd ezeket a szabályokat: 1. Generálj további kérdéseket, amik segítenek, hogy pontosabban válaszolhasd meg a kérdést. 2. Kombináld össze a részkérdésekre adott válaszokat az eredeti kérdés megválaszolásához.

Ebben a prompt mintában két szabály követésére kérjük a nagy nyelvi modellt, esetünkben a ChatGPT-t.

Az első szabályban további, pontosító kérdéseket kérünk tőle. A második szbályban pedig a részkérdésekre kapott válaszok alapján kell megválaszolnia az eredeti kérdést.

Nézzünk most példákat, amiből jól érthetően kibontakozik a megerősítő prompt minta használata.

Előírás személyre szabott utasításként (custom instruction)

Személyre szabott utasításként is megadhatod a ChatGPT számára, hogy a beszélgetések során, ha kérdést fogyalmazol meg, bontsa részkérdésekre, majd a kapott válaszokat figyelembe véve összegezze a végeredményt.

Ha így teszel, biztosabban működik, mint ha az első promptodban írod elő, majd utána egy kiterjedt beszélgetésben arra számítasz, hogy egy újabb kérdéssel találkozva azt is szétbontja részkérdésekre.

gondolati ellenőrzés prompt minta ChatGPT-hez

Gondolati ellenőrzés prompt minta – zárszó

Ebben a videóban a gondolati ellenőrzés (cognitive verifier) prompt minta használatát ismerhetted meg.

Hívd segítségül,

  • ha pontosabb érvelést szeretnél a ChatGPT-től
  • ha komplex, de eléggé általános kérdésed van
  • ha a kérdésed több szempontú mérlegelést igényel

Folytatjuk legközelebb, egy újabb prompt tervezési megfontolással.

Ez könnyebben megy, ha feliratkozol a Youtube csatornára.

Kapcsolódó tartalom: Szerepjáték prompt minta használata példákkal

AI képzés - Prompt engineering kezdőknek

A szerzőről

Sipos Ottó

Sipos Ottó a Clear Online és a csaladapa.hu alapítója.
Tudásportálok üzleti, termék és tartalomfejlesztési vezetője.
Digitális marketing szakértő
A Clear Online képzésein 15 éves online vállalkozási tapasztalatát osztja meg veled.