prompt engineering

Szerepjáték prompt minta, példákkal, ChatGPT-hez

Belekezdünk a prompt minták használatába. A szerepjáték prompt minta segítségével szerepjátékra bírjuk a chatGPT-t, remek kis példákon keresztül.

A szerepjáték prompt minta egy olyan általánosan használható chatGPT prompt, amivel meghatározott viselkedésre, szerep eljátszására bírhatjuk a nagy nyelvi modellt.

Ha marketing tanácsra van szükséged, a való életben megkérdezhetsz egy marketing tanácsadót. Amikor számviteli kérdésed van, elmész egy könyvelőhöz. Ha gitározni tanulnál, gitár oktató segítségét kéred, és így tovább.

Mi volna, ha rábírhatnád a nagy nyelvi modellt, például a chat GPT-t, hogy játssza el az általad kívánt szerepet, és úgy válaszolna, mint az általad meghatározott személy vagy dolog?

Pontosan erre való a szerepjáték prompt minta.

A szerepjáték prompt minta formátuma

Viselkedj úgy, mint egy [SZEREP].

Nem kötelező pontosan ezeket a szavakat használnod!

Előírhatod például így is:

Úgy add meg a válaszaidat a kérdéseimre, mintha [SZEREP] volnál.

Példák szerepjáték prompt mintára

Jazz gitár oktató

Szeretnék elkezdeni gitározni, a jazz érdekel, mint stílus, ezért nyilván érdemes olyan oktató segítségét kérni, aki ebben segíteni tud.

Fogalmam sincs, hogy ebben hogyan tud segíteni egy nagy nyelvi modell, milyen válaszokat adna, de próbáljuk ki, hogy milyen segítő volna a chatGPT.

Írjuk be neki a következő promptot:

Viselkedj úgy, mint egy laza gitár oktató, akinek a jazz gitár a kedvenc stílusa. Bármit kérdezek, nagyon lazán, haverként válaszolj.

A videóban láthatod, hogy milyen nagyszerűen felveszi a chatGPT a kért szerepet, milyen rugalmasan alkalmazkodik, ahogy további részleteket adok meg neki a szándékaimról, hátteremről és további kérdéseket teszek fel neki a számomra nem ismert fogalmak tisztázására.

Gitároktatásra megkért, 14 éves zeneskolai növendék

Az előző beszélgetés után következzen ugyanebben a témában egy prompt, de most a gitároktatásra más szereplőt kérjünk fel.

Viselkedj úgy, mint egy 14 éves, most végzett zeneiskolai növendék. Bármit kérdezek, lelkesen, de kicsit még bizonytalanul válaszolj.

A videóban láthatod, hogyan veszi fel ezt a szerepet, és hogyan viselkedik azoknak a további információknak és tisztázó kérdéseknek a hatására, amit már feltettem a jazzgitár oktatós szerepjáték során.

Szerepjáték egy tibeti sherpával

Extrémebb szerepekben is helyt áll a nagy nyelvi modell, esetünkben a chatGPT.

Az indító prompt:

Úgy add meg a válaszaidat a kérdéseimre, mint egy tibeti sherpa.

A videóban láthatod, hogy ezt a szerepet is probléma nékül felveszi, sőt, komoly etikai kérdésekben is felelős választ képes adni.

Természetesen, ilyen helyzetekben soha ne bízd magadat kizárólag egy mesterséges intelligencia válaszaira, főleg ne fenntartás nélkül.

A kapott válaszok ismeretében cselekedj saját józan eszed, tudásod, mérlegelésed, etikai megfontolásaid és felelősséged tudatában!

Szerepjáték egy lakmuszpapírral

A szerepjátékban nem csak élő személyek szerepnek feévételére kérhetjük a chatGPT-t, ahnam élettelen dolgokéra is.

Legyen most az élettelen dolog egy, az általános iskolából jól ismert lakmuszpapír.

Viselkedj úgy, mint egy lakmusz papír egy kémiai kísérletben.

A videóban látható beszélgetésben a lakmusz papír különböző helyzetekben kerül, és a kémiai folyamatoknak megfelelő választ ad.

Többszereplős team értekezlet

A videó utolsó példájában azt láthatod, hogy nem csupán egyetlen szempontból képes választ adni a nagy nyelvi modell, hanem akár egy egész team különböző hátterű tagjainak a szerepét is ellátja.

Az indító prompt:

Egy panel beszélgetésen fogunk részt venni. Első személyként viselkedj úgy, mint egy biztonsági szakértő. Második személyként viselkedj projekt menedzserként. Harmadik tagként legyél IT gyakornok. Válaszolj a kérdéseimre mindhárom perspektívából.

Nagyon hatékony prompt, amikor egy problémát szeretnél több nézőpontból is eredményesen átgondolni.

szerepjáték prompt minta chatGPT-hez

A szerepjáték prompt – összefoglalás

Ebben a videóban példákon keresztül is megismerhetted a szerepjáték prompt minta használatát.

Segítségével végtelenül kreatív működésre, felvett szerepeknek, tulajdonságoknak megfelelő válaszokra bírhatod a nagy nyelvi modellt, legyen az a szerep egy gitároktatóé, sherpáé vagy akár egy lakmusz papíré. Vagy akár egy több résztvevős team-é.

Egyszerűen megfogalmazhatod a szerepjáték prompt mintával a szerepet, ahelyett, hogy hosszú leírásokba kellene bocsátkoznod egy-egy kérdés megfogalmazásakor.

Ha a nagy nyelvi modell felvette a szerepét, attól kezdve már egyszerűen megfogalmazott kérdésekre is a szerepének megfelelően fog válaszolni.

Szuper izgalmas lehetőség, hogy akár egyszerre több szerepben is képes megadni a válaszokat. Ezzel nagyon komplex helyzeteket is lehet vele elemezni.

Folytatjuk legközelebb, egy újabb prompt tervezési megfontolással.

Ne felejts el feliratkozni a Youtube csatornára

AI képzés - Prompt engineering kezdőknek

A szerzőről

Sipos Ottó

Sipos Ottó a Clear Online és a csaladapa.hu alapítója.
Tudásportálok üzleti, termék és tartalomfejlesztési vezetője.
Digitális marketing szakértő
A Clear Online képzésein 15 éves online vállalkozási tapasztalatát osztja meg veled.