prompt engineering

Közönség prompt minta ChatGPT-hez

Beszéltünk róla, hogyan tudod rávenni csupán néhány szó segítségével a ChatGPT-t, hogy felvegyen és eljátsszon valamilyen szerepet. A közönség prompt minta segítségével most azt szeretnénk elérni, hogy vegye figyelembe, hogy kinek a számára mondja a mondandóját, ki a közönsége.

Nem mindegy ugyanis, hogy mondjuk egy gyerek számára, egy átlagos felnőtt vagy egy szakember számára kell megfogalmaznia a válaszát, hogy az megfelelően értelmezni tudja.

A közönség prompt minta egy olyan általánosan használható chatGPT prompt, amivel előírjuk a nagy nyelvi modell számára, hogy a kimenetét kinek a számára tegye jól érthetővé.

Kezdjük is a példák sorát, amiből jól érthetően kibontakozik ennek a prompt mintának a használata.

1. közönség prompt minta: személyes márka egy laikus számára

Határozd meg, mi az, hogy személyes márka és mi a felépítésének a folyamata. Tételezd fel, hogy nem értek a marketinghez.

A prompt hatására a ChatGPT-től egy általános meghatározást kapsz válaszul, kiegészítve a márkaépítés általános folyamatával.

2. példa: személyes márka fogalma és folyamata Mátyás király számára

Határozd meg, mi az, hogy személyes márka és mi a felépítésének a folyamata. Tételezd fel, hogy Mátyás király vagyok.

Amikor ezt a promptot használod, a ChatGPT egyrészt azonosítja, hogy ki Mátyás király. Felismeri, hogy egy középkori magyar uralkodóról van szó.

Mint Mátyás király, a személyes márkaépítés folyamata hasonló alapelveken alapul, mint más személyes márkáké, de a nagy nyelvi modell a válaszában nem csupán a királyhoz szólva adja meg a választ, hanem úgy értelmezi a promptot, mintha Mátyás király szeretne személyes márkát építeni, és mi az erre vonatkozó meghatározás, hogyan néz ki a folyamata.

3. példa: személyes márka értelmezése egy 8 éves kisfiú számára

Határozd meg, mi az, hogy személyes márka és mi a felépítésének a folyamata. Tételezd fel, hogy egy 8 éves fiú vagyok, aki nem tud sokáig odafigyelni, most is inkább kint szeretne focizni a barátaival.

Ebben a promptban az a különlegesség, hogy nem csak életkorral és nemel írjuk körül a közönséget, hanem specilis személyiségi jegyet és érdeklődést is meghatározunk hozzá.

A ChatGPT ezért egy nagyon leegyszerűsített választ ad. Egyszerű példák segítségével magyarázza el, hogy mi a személyes márka építés folyamata, ráadásula példákban támaszkodik a közönsége érdeklődési köréhez.

4. közönség prompt minta egy személyes márkáról szóló bestseller írója számára

Határozd meg, mi az, hogy személyes márka és mi a felépítésének a folyamata. Tételezd fel, hogy már írtam egy bestseller könyvet a személyes márkáról.

Ennél a promptnál arra törekedtem, hogy a ChatGPT-nek olyan választ kelljen adni, hogy szót értsen a témában egy szakértővel.

Ebben az esetben nem válaszolhat csupán egyszerű, alap megfogalmazásokkal. Nem is teszi.

A mondanivalóját úgy építi fel, hogy a szakértő szakértői státuszát, mint mintát, hogyan használhatja fel a saját személyes márkája építésében.

Izgalmas válasz, nézd meg a beszélgetést a videóban.

5. példa: extrém prompt azok számára, akik csak matematikai bizonyításokból értenek

Határozd meg, mi az, hogy személyes márka és mi a felépítésének a folyamata. Tételezd fel, hogy csak matematikai bizonyításokból értek.

Ennek a promptnak a célja, hogy extrémebb területen bizonyítsuk a közönség prompt minta hasznosságát, lehetőségeit.

A modell kiemete itt dúskál a matematikai képeletekben és azok magyarázatában.

6. még extrémebb példa: személyes márka építésről egy madár számára

Határozd meg, mi az, hogy személyes márka és mi a felépítésének a folyamata. Tételezd fel, hogy egy madár vagyok.

Utolsó példámban a közöség már nem is ember, hanem egy madár.

Ebből a szempontból is kiváló választ kapunk a ChatGPT-től. Valamelyest a Mátyás királyos példához hasonlóan, ahol a király személyes marka építését helyezte a válasz középpontjába, itt most azt tudhatjuk meg, hogyan lehet felépíteni, javítani egy madár személyes ismertségét.

A közönség prompt minta általános formátuma

Tételezd fel, hogy egy [adott tulajdonságokkal rendelkező valaki/valami] vagyok.

A prompt minta általános formátuma, ahogy láthattad is, végtelenül egyszerű.

Vagy ebbe csupán csak behelyettesíted a közönséget, a személyt, tárgyat. Vagy kicsit még pontosítod mellé a kontextust is.

Közönség megadása személyre szabott utasításként (custom instruction)

Személyre szabott utasításként is megadhatod a ChatGPT számára, hogy a beszélgetések során milyen közönséget, hallgatóságot feltételezve adja meg a válaszát, ha szeretnéd, hogy minden beszélgetést ebből a szemszögből folytasson le veled.

Ha így teszel, és több újabb beszélgetést indítasz, mindegyiket a megadott közönség szempontjából fogja kezelni a nagy nyelvi modell.

közönség prompt minta a ChatGPT használatához

Közönség prompt minta – zárszó

Ebben a videóban a közönség prompt minta használatát ismerhetted meg, ami jó kiegészítője a szerepjáték prompt mintának.

Hívd segítségül, ha speciális szemszögből szeretnél választ kapni a nagy nyelvi modellel való beszélgetés során.

Folytatjuk legközelebb, egy újabb prompt tervezési megfontolással.

Ne felejts el feliratkozni a Youtube csatornára.

Kapcsolódó tartalom: Kérdés finomítás prompt minta használata példákkal

A szerzőről

Sipos Ottó

Sipos Ottó a Clear Online és a csaladapa.hu alapítója.
Tudásportálok üzleti, termék és tartalomfejlesztési vezetője.
Digitális marketing szakértő
A Clear Online képzésein 15 éves online vállalkozási tapasztalatát osztja meg veled.