blogolás

Milyen gyakran írjak a blogomra?

Szerző Sipos Ottó

Az egyik leggyakoribb kérdés a blogolással kapcsolatban, hogy milyen gyakran kell blog bejegyzést írnia annak, aki komolyan veszi a blogolást.

Ha megnézed a világ legnépszerűbb blogjait, érdekes információhoz juthatsz.

A világ 25 legnépszerűbb bloggere átlagosan legalább 2 blog posztot ír naponta.

Ha a világ 10 legnépszerűbb blogján nézed meg ugyanezt az adatot, azt kapod, hogy ők átlagosan még több posztot írnak minden egyes nap.

Tanulság? Mennyi blog posztot érdemes írnod?

Minél nagyobb sikert szeretnél elérni a blogolással, annál több blog posztot érdemes írnod.

Nem csak a mennyiség számít! Nem mindegy, hogy mit írsz.

Az igazi sikert az jelentheti, ha minél nagyobb mennyiségben tudsz olyan blog bejegyzéseket írni:

  • ami érdekli a célközönségedet
  • amit hasznosnak tartanak
  • amit megosztásra érdemesnek tartanak

Még egy nagyon fontos tényező, hogy ne csak egy két napon pumpáld fel a blog bejegyzések számát, hanem kiszámíthatóan, a választott ütemben írd a bejegyzéseket.

Neked kell mind megírnod?

Ha elszörnyedtél tőle, hogy ilyen sok blog posztot kellene írnod a sikeresség érdekében, és már most tudod, hogy erre nincs elég időd vagy nem akarsz rá ennyi időt fordítani, akkor fontold meg, hogy részben vagy egészben el tudná-e helyetted végezni más a blog bejegyzések megírását, feltöltését, hogy neked már csak engedélyezni kelljen a megjelenésüket.

Elég, ha te csak összeállítasz egy blog naptárt mondjuk  a hónap elejére.

Megadod a blog posztok címét, röviden pár pontban, hogy miről kellene szóljon a bejegyzés és összeállítasz egy blogolási irányelv gyűjteményt, amit odaadhatsz másoknak, hogy abban a szellemben írjanak blog bejegyzést az általad megadott témában, sőt töltsék is fel a blogra vázlatként.

De ha mégis csak magad akarod elvégezni a blog bejegyzések írását?

Ha úgy döntesz, hogy nem akarod kiadni másoknak, mert vagy nem bízol bennük, vagy nem akarsz érte fizetni vagy más okod van rá, akkor is érdemes legalább naponta írnod egy-egy bejegyzést, ha igazán érezni akarod az eredményét, nem csak tessék lássék blogolgatnál.

Legalább a munkanapokon írj  a blogra (5 bejegyzés /  hét).

Ha teheted, írj a hét minden napján (7 bejegyzés/ hét).

Ezt gondolom az eredményesség alap követelményének, a minimumnak.

Én több blogot is vezetek, kezdve a Clear Online-nal, egészen a Családapa blogig.

A tapasztalat azt mutatja, hogy akkor tudott igazán nőni mind a látogatói forgalom, mind a blog konverziója, amikor a fenti minimumot tudtam tartani.

Ez nem mindig sikerül, de annak olyankor rövidesen meg is van a negatív hatása. Kevesebb a látogató, romlanak a keresőrendszeri találati helyek és a blogok eredményessége is visszaesik.Inkább egyet, de kiszámíthatóan, ütemesen

Ha elkap a hév és több blogot is sikerre szeretnél vinni, mindenképpen gondolkodj el azon, hogy többen is írjátok a bejegyzéseket.

Csak így fogod tudni kiszámíthatóan bővíteni a blogot, tartani a legalább heti 5 bejegyzéses ütemet.

Blogoljak minden egyes nap?

Nem feltétlenül szüksége, hogy minden nap leülj blog posztot írni!

Megírhatsz egy nap többet is, és időzítheted a megjelenéseket későbbre.

Kifejezetten könnyebb, hogy amikor már eleve benne vagy az írásban, akkor megírsz még 1-2 bejegyzést, aztán tudsz fókuszáltan mással foglalkozni azokon a napokon, amikorra már be vannak állítva az automatikus megjelenések.

Arra is érdemes felkészülni, hogy nesznek olyan napok, amikor bármennyire is szeretnéd, egyéb dolgaidtól nem lesz időd leülni blog posztot írni.

Ilyenkor is jól jön, ha vannak előre elkészített, beidőzített megjelenésű bejegyzéseid.

Mit tegyek, ha nincs időm minden nap blogolni?

Ez sem gond.

Nem probléma, ha hetente kétszer írsz, ha hetente egyszer vagy csak kéthetente, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ebben az esetben nincs esélyed rá, hogy a blogod a legjobbak közé emelkedjen, hogy igazán nagy közönséget építs fel a blog köré, és valószínűleg nem fogod elérni a napi 1000-es olvasói számot, ami valóban lehetővé tenné, hogy a hirdetéses modellt eredményesen alkalmazhasd.

Egyszerűen jön valaki, aki kész és képes nálad csak 5 %-kal több posztot írni, 5%-kal jobb tartalmat előállítani, 5%-kal eredményesebben népszerűsíteni, és a ritka erőfeszítésed nem hozza meg az eredményét.

Ezért fontos, hogy lehetőleg tartsd a napi egy megjelenést, mert ezt a küszöböt általában nem lépik meg azok, akik nem veszik elég komolyan a blogolást, mint pénz kereseti lehetőséget.

A minőségi és mennyiségi tartalom előállítás előfeltétele annak, hogy a blogodnak aktív, kiszámítható, lojális olvasótábora legyen, ami szükséges a pénzügyi céljaid teljesüléséhez.

Mindenképpen mérlegeld ezt, amikor felteszed magadnak a kérdést, hogy „Milyen gyakran írjak a blogomra”!

Alkoss, népszerűsítsd, profitálj belőle!

Neked mi a tapasztalatod a blogolás gyakoriságáról.

AI képzés - Prompt engineering kezdőknek

A szerzőről

Sipos Ottó

Sipos Ottó a Clear Online és a csaladapa.hu alapítója.
Tudásportálok üzleti, termék és tartalomfejlesztési vezetője.
Digitális marketing szakértő
A Clear Online képzésein 15 éves online vállalkozási tapasztalatát osztja meg veled.