videó marketing

Ez vagyok én – videó módszer

Ez vagyok én - videó módszer, vlogger képzés
Szerző Sipos Ottó

Az Ébredező bátorság modul kipróbált és begyakorolt módszerei felvérteztek, hogy szintet lépj a videó készítésben!

Készülj fel lélekben, hogy az új módszerrel készült videókban már szerepelni, látszani fogsz.

Elérkezett az idő!

Még csak egy rövid bevezető erejéig, de a nézőid végre megismeredhetnek veled.

Látni fogják, ki készíti számukra a Youtube csatornád videóit.

A mostani feladatod, hogy egy jól sikerült videó bevezetőt tudjál kényelmesen, komfortosan elkészíteni.

Ez vagyok én módszer lépései

A videó érdemi része ugyanúgy készül ebben a módszerben is, mint az Extrém félénk videó módszerben, de az előtte lévő bevezetőben már veled találkoznak a nézők.

Nyugodtan keresd elő az Extrém félénk videó módszerrel készített videóidat.

Felhasználhatod őket a további építkezésnél, vagy, ha teljesen új tartalmat szeretnél előállítani, akkor kövesd az ott leírt lépéseket.

Mit tettél eddig?

Választottál egy hasznos tartalmat és összefoglaltad a lényegét pár, általad elmondott bekezdésben.

Z faktor – készíts hatásos bevezetőt

Következő lépésként egy rövid, nem több, mint 10-15 másodperces bevezetőt készítesz.

A rövid bevezető szerepe, hogy felkeltsd benne a néző érdeklődését.

Váljon kíváncsivá, ne nyugodjon, akarja megnézni a videód lényegi részét képező tartalmat. Pszichológiai késztetés alakuljon ki benne.

1927-ben egy orosz pszichológus, Bluma Wulfovna Zeigarnik rájött egy érdekes jelenségre, amit aztán sokan használtak fel az emberek számára való információ átadásban.

A felfedezett jelenség kihasználásával az emberek szinte mágikusan függővé váltak a számukra bemutatott tartalmak fogyasztására.

Ha valaha néztél sorozatokat, mint a Trónok harca és hozzá hasonlók, számodra is ismert a jelenség, te is a hatása alá kerültél nem egyszer.

Tudat alatt, fékezhetetlen vágyat éreztél, hogy újabb és újabb részek elé ülj le, mert tudni szeretted volna, hogyan folytatódik a történet.

Az esti híradó felvezető részében is találkozhatsz vele.

A tudományos irodalomban Zeigarnik hatásként ismerik a jelenséget.

Zeigarnik azt találta, hogy azok a tanulói, akik megszakították a tanulást és más, attól független tevékenységbe kezdtek (például más tananyagba kedtek közben vagy valamilyen játékot játszottak), jobban emlékeztek a tananyagra, mint azok, akik egy huzamban, megszakítás nélkül dolgozták fel az anyagot.

A kulcs a megszakításban van!

Akik megszakították a tevékenységet, később nagyobb figyelmet fordítottak a tananyagra, sokkal jobban befogadták azt, jobban emlékeztek rá.

Nem tudom, pontosan mit mondhatott Zeigarnik a tanítványainak a gyakorlatban, de valami ilyesmit tudok elképzelni:

“… ma arról fogunk tanulni, mit jelentenek a Maslow piramis egyes szintjei, de mielőtt erre térnénk, vegyétek elő a füzeteteket és amőbázzatok egyet a szomszédotokkal!”… vagy valami hasonlót :)

Senki nem akadályoz meg bennünket, hogy a módszert videóra alkalmazzuk.

Zeigarnik felelős a sorozatokban szinte rutinszerűen alkalmazott cliffhanger-ekért, nyitott történeti szálakért (nyitott hurkokért, (open loopokért)).

A nézőid figyelme felkeltésének legjobb módja, ha a videód elején létrehozol egy nyitott hurkot.  Elmondasz valamit, utalsz a videó lényegi részére, hogy miről lesz majd szó benne, aztán megszakítod a videót például egy általános csatorna bevezetővel.

A nyitott hurok segítségével olyan állapotba hozhatod a nézőidet, hogy nem akarnak elkattintani a videódról, amíg nem látják a további részeit.

Használd ki a Z(eigarnik)-faktort!

Hozz létre feszültséget, nyitott hurkot, rögtön a videó elején, az első 10-15 másodpercben.

Ne legyen hosszabb, különben a nézőid elveszítik az érdeklődésüket, és elkattintanak.

Szakítsd meg a mintát

A Zeigarnik hatásnak még inkább meg tudsz felelni, ha nem csak egyszerű nyitott hurkot hozol létre, nem csak megszakítod a mondanivalódat, hanem megszakítod azt a viselkedési mintát is, amiben a videód előtt volt a néző.

A nézőnek van egy általános elvárása a korábbi videóid vagy a videó címsora alapján.

Ha ettől eltérőt, ráadásul valami teljesen szokatlant tapasztal, az agya még inkább várja a megszakított viselkedés folytatását.

A hatást elérheted például ilyenekkel:

 • egy olyan szokatlan tárgy bukkan fel a videón, amiről azt állítod a bevezetőben, hogy a videóban majd szerepe lesz
 • az eddig megszokottól eltérően, például egy gitárral a kezedben lát a néző, így kezded el a mondandódat, holott fogalma sem volt róla, hogy tudsz gitározni
 • egy eddigiektől eltérő helyszínen vagy háttérrel kezded elmondani a bevezetődet

Rajtad áll, milyen kreatív tartalommal töltöd meg a viselkedési minta megszakítását, hogyan hozod létre a nyitott hurkot, a cliffhangert, ami után a néző a kíváncsiságát felkeltve várja, hogy megnézhesse a videódat.

A legegyszerűbb bevezető

Ha nincs más ötleted a bevezető elkészítésére, használhatod a következő egyszerű módszert.

Mivel az eddig tanult módszereknél jellemzően 3 fő mondanivalót emeltél ki egy elolvasott cikkből, videóból, podcastból, a bevezetőben könnyen hivatkozhatsz rájuk.

Például:

Ebben a videóban 3 módszert ismerhetsz meg arra, hogyan tudod lopakodva népszerűsíteni a Youtube videódat a Facebookon annak ellenére, hogy a Facebook közismerten nem szimpatizál a Youtube videókkal.

Hogyan épül fel, hogyan működik ez a bevezető?

 • Hivatkozik a 3, később elmondandó módszerre. Nyitott hurok jön létre: a néző szeretné megismerni, várja, hogy mi a három módszer.
 • Szerepel benne a néző problémája, hogy a Facebookon nehezen tudja népszerűsíteni a Youtube videóját.
 • Benne van egy ellenség, ami a történetmesélés egyik nélkülözhetetlen alkotója. Ez itt most a Facebook.
 • A lopakodva szó megteremti a feszültséget, egy titkos összekacsintást jelent a néző és közted, a közös ellenség, a probléma leküzdésében.
 • Az annak ellenére szófordulat használatával egyrészt még tágabban kifejtheted a közismert problémát, másrészt azt sejtteti, hogy a néző megismerheti az ellenség legyőzésének, a probléma leküzdésének módját. Ráadásul rögtön hármat is, mint ahogyan ezt a bevezető elején ígérted.

Írd meg a bevezetőd szövegét.

Írj több változatot, és válaszd ki közülük azt, amit leginkább hatékonynak tartasz arra, hogy felkeltsd vele a néző érdeklődését, ami hatékonyan nyitott hurkot hoz létre.

Vedd fel a bevezető videót

Nincs más dolgot ezután, mint odaállni a videó kamera elé, és lelkesen, energikusan, érthetően videóra venni az előre megírt, nagyjából két sornyi szöveget.

Annyiszor próbálkozhatsz, míg el nem jutsz oda, hogy elkészül egy olyan változat, amit bevállalsz, amin végre Te szerepelsz.

Nem kell rajta tökéletesnek lenned!

Egyrészt a gyakorlatod növekedésével egyre jobb leszel majd, másrészt, ha volna benne egy kis baki, még inkább működik a minta megszakítás.

Szerkeszd össze a videót

Ha elkészültél a bevezetővel, már csak össze kell szerkesztened a bevezetőt, a  videó lényegi részét képező anyaggal.

Ha szeretnél még egy kis csavart vinni a videóba, és már van egy maximum 3-5 másodperces csatorna bevezető videó kliped, amit minden egyes videódban használsz, a személyes bevezetőd után bevághatod azt is.

Elkészültél.

Végre szerepelsz a videódban.

A nézőid tudják, ki vagy.

A követőid láthatnak, megismerhetnek, minden egyes videóval jobban fognak hozzád kötődni. Egyre inkább úgy tekinthetnek rád, mintha személyesen beszélgetnétek az adott témáról.

Mikor sikeres a módszer?

A siker egyik titka itt is a gyakorlásban rejlik.

Minél több személyes bevezetőt készítesz, annál inkább természetes leszel, nyugodt és felszabadult.

Egyre jobban közelíthetsz a természetes, személyes beszélgetéseid hangulatához.

A módszer legfontosabb célja, hogy végre merd vállalni magadat.

Ha eléred, hogy 10-15 másodpercig minél kisebb belső feszültséggel tudj magadról videót készíteni, megtörténik az áttörés.

Már csak mennyiségben kell fejlődnöd, a többit megoldja az előzetes felkészülés, vagy a videódhoz előzetesen, gondosan megírt szöveg használata.

A Zeigarnik hatás valóban erős. Törekedj a tudatos használatára. Segít, hogy a nézőid várakozással, hosszabban nézzék a videóidat. Ha tudatosan be tudod építeni, sikeresebbé válhatnak tőle a videóid.

Ez vagyok én módszer összefoglaló folyamatábrája

Később könnyebben rátalálsz az összefoglaló ábrára, ha elmented magadnak a Pinterest-en!

A módszer sikerének néhány titka

 1. Írj több bevezető szöveg változatot
  Kiválaszthatod azt, amiről azt gondolod, leginkább meg tudod vele ragadni a néző figyelmét, fel tudod kelteni a kíváncsiságát.
 2. Vedd fel többször a videódat
  Gyakorolj! Akár jónak érzed, akár nem az első elkészített felvételeket, állj neki újra és újra. Szerezz rutint, növeld a magabiztosságodat. Próbálj ki különböző hangsúlyokat, hangerősséget. Játssz a szöveggel a kamera előtt.
 3. Tanulmányozd a Zeigarnik hatást
  Figyeld meg, hogyan használják a Youtube alkotók, vloggerek, hogyan használják az esti híradóban, hogyan a kedvenc sorozataidban. Tanulj belőle, hogy egyre természesebben és tudatosabban használd a videóidban. Tudatosan keresd a Ziegernik hatást a videó tartalmakban.
 4. Egyre hosszabbak a videóid
  A személyes bevezető nem csak arra jó, hogy megismerjenek, ki vagy te, hanem természetes módon növeli a videóid hosszát is. Egyre kevésbé okoz majd gondot, hogy minimum egy perces videókat alkoss, hogy növeld a nézőknek adott értéket.
 5. Ez vagy Te
  A nézőid kezdenek jobban megismerni.
  Látják, hogyan nézel ki. Megmutathatod, milyen vagy. Vidám, elgondolkozó, vicces, nagy tudású vagy éppen komoly. Nem kell megjátszanod magadat. Mutasd meg, hogy milyen vagy valójában. Akik követni fognak, azok a tartalom mellett miattad is teszik.
  Ahogy növekszik a rutinod, egyre természetesebb lesz számodra a videón szereplés. Egyre jobb leszel, és ki tudja, talán még oda is el jutsz majd egyszer, hogy bármennyire is introvertált, befelé forduló vagy, elkezded élvezni az egészet. Ha így alakul, az egyre újabb és nagyobb távlatokat, lehetőségeket nyithat meg előtted.

Ez volt az “Ez vagyok én” videó módszer, a “Könnyebb, mint gondoltam” modul első módszere, amin végre megmutathattad magadnak és a nézőknek, hogy nem is vagy olyan félénk és elveszett, remek kis videókat tudsz készíteni, amiben magad is szerepelsz.

Gyakorolj sokat, szerezz tapasztalatot és oszd meg az így készült tartalmaidat!

A szerzőről

Sipos Ottó

Sipos Ottó a Clear Online és a Családapa alapítója. A Clear Online képzésein több, mint 10 éves online vállalkozási tapasztalatát osztja meg veled. Tanuld meg, hogyan teszi eredményesebbé, ismertebbé, jövedelmezőbbé a vállalkozásodat a digitális marketing használata.

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. Adatvédelmi Szabályzat További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát. Adatvédelmi Szabályzat

Bezárás